Göz tümörlerinde brakiterapi mümkün mü?
Göz tümörlerinde cerrahi olarak gözün alınmasını engellemek ve yararlı bir görme korunarak kanser kontrolünün sağlanması amacıyla Brakiterapi uzun yıllardır uygulanmaktadır.
Hasta seçimi çok önemlidir
Göz plak brakiterapisinin en sık kullanım alanları uveal melanomlar, retinoblastom, soliter koroid metastazları, diffuz koroid hemanjiyomu, tedaviye direncli retinal vaskuler tümörlerdir (retinal hemanjiyoblastom, vasoproliferatif tumorler vs.)
Hasta kim tarafından değerlendirilir?
Okuler onkoloji yani göz tümörleri ile uğraşan göz hekimin değerlendirmesi ve ardından radyasyon onkoloğu tarafından vücut tarama ve muayenelerinin tamamlanması sonrası hasta işleme hazırlanır. Karar verilen hasta uygun altın plağın belirlenmesi, fizik birimi tarafından planın yapılması sonrası işlem gerçekleştirilir.
Tedavi sonrası takip önemli midir?
Elbette. Bütün onkolojik tedavilerde olduğu gibi göz brakiterapisinde de hastanın yakın takibi çok önem taşımaktadır. Gelişebilecek yan etkilerin erken tespiti ve gerekirse yapılacak göz içi enjeksiyonlar ya da lazer uygulamaları ile yararlı görmenin korunması ve tümörün cevabının takibi önem arz etmektedir.